Wandelaar, er is geen weg. De weg maak je al gaande

Wandelaar, er is geen weg. De weg maak je al gaande

‘Voor het maken van een nieuw pad moet je in staat zijn te verdwalen’

Voor de vierde keer in korte tijd loop ik door de bossen van Dorst. En al drie keer heb ik het tweede deel van de quote hierboven, over dat verdwalen, tot in perfectie uitgevoerd. De derde keer zelfs in de stromende regen, met hagel en onweer als bonus.

Al een tijdje speel ik met de gedachte een inspiratie-workshop te organiseren aan de hand van de ‘kunstroute’ in Dorst. Ik weet dat er een aantal ‘folly’s’ in de bossen staan, gekke, ludieke kunstwerken in het landschap zonder ‘echte’ functie, behalve verrassen, vermaken en inspireren. De ‘achtbaan’, een van de folly’s, is natuurlijk een prachtige metafoor voor deze tijd. En als ik dan lees dat er ook een ‘contemplatieve plek’ is, een plek voor beschouwing en reflectie, is mijn plan geboren.

Maar goed, tussen droom en daad staan wetten in de weg, en praktische bezwaren. En die praktische bezwaren zijn in mijn geval dus vooral de weg vinden. De hele kunstroute is 13 km lang. Als ik op de kaart de kunstwerken zie, bedenk ik dat 4 van de 5 werken interessant zijn om te bezoeken én in een wandeling van zo’n 6,5 km te doen moeten zijn. Tot zover de theorie. De praktijk is, zoals altijd, wat weerbarstiger, met bordjes die verkeerd staan of gewoon ontbreken, kunstwerken die overwoekerd zijn en een haast onzichtbare wegversperring midden op het pad. En onweer en hagel dus.

Maar nu is het dan toch gelukt. Ik heb een route van 7 km lang uitgestippeld, door het prachtige afwisselende landschap, langs 4 folly’s. Met bij iedere folly een toepasselijke opdracht, inspirerende tekst of vraag om mee te nemen op de rest van de wandeling.

En uiteindelijk gaat het natuurlijk niet om de bestemming, maar de weg er naar toe. Zoals zo mooi verwoord in het gedicht Ithaka:

“Als je de tocht aanvaardt naar Ithaka,
wens dat de weg dan lang mag zijn,
vol avonturen, vol ervaringen…”

Dus ben je na al het zoomen, teams-en en thuiswerken toe aan nieuwe avonturen, ervaringen, en vooral ook frisse lucht? Aan ruimte om buiten de kaders te denken? Wil je weer beweging brengen in je gedachten, in je bedrijf? Kom dan zelf in beweging en ga met mij op pad. Of geef deze inspiratie-wandeling als origineel eindejaarscadeau aan je relaties of medewerkers. Kijk hier voor meer informatie.

Want ook al is Dorst geen Ithaka, de moeite waard is het zeker.

Geen reactie's

Geef een reactie