De tweede viool

‘On ne voit bien qu’avec le coeur’

De ware dingen zijn alleen te zien als je kijkt met je hart

Antoine de Saint-Exupéry

 

Over Sylvie

De tweede viool is de coachingspraktijk van Sylvie van der Haar. Geboren in 1970 in Kampen en opgegroeid in een horeca-gezin, waar het gevoel voor gastvrijheid en dienstverlening werd gevormd. Voor de studies Spaans en Talen en Culturen van Latijns Amerika uitgevlogen naar Utrecht, Leiden en Mexico-Stad, om uiteindelijk met partner neer te strijken in Breda, waar later ook zoon en dochter zijn geboren. Na diverse banen, waaronder 9 jaar innovatie-adviseur bij Syntens, was het in 2008 tijd om als zelfstandig coach en trainer aan de slag te gaan. Eerst onder de naam Instantes, sinds 2020 als De tweede viool.

 

Bekijk mijn volledige profiel op LinkedIn

Mijn visie

Of je nu ondernemer bent, directeur, leidinggevende of (zelfstandig) professional, je speelt vaak de eerste viool. Maar wie zorgt er voor kleur en verdieping van klank? Juist, de tweede viool. En laat die rol mij nu op het lijf geschreven zijn. De tweede viool roept wellicht associaties op met een ondergeschikte rol spelen, genoegen nemen met een mindere positie en minderwaardigheid. Dat is één manier om ernaar te kijken.

 

Zelf zie ik het zo: als tweede viool draag ik inzichten aan die jouw kennis en ervaring verrijken. Ik laat je vanuit een andere invalshoek kijken en reflecteren, en zorg voor verdieping en rust in je denken, voelen en handelen. Zo werken we samen aan persoonlijk leiderschap, waarmee jij het verschil kunt maken.

Vertragen

Ik houd van de taal van muziek, waarin het gaat over luisteren, onderling afstemmen, timing, anderen de ruimte geven, mensen raken en samenspel. Om goed te luisteren moet je soms even vertragen en verstillen: ritenuto, ritardando en rallentando zijn de muziektermen die daarbij horen. Als tweede viool help ik je daarbij.

 

Overigens, ik speel geen viool. Wel piano. Soms speel ik ook quatre-mains, en het zal je niet verbazen dan ik dan graag de ‘secondo’, de begeleidende partij speel.