Human being of human doing?

Human being of human doing?

Ik sta even stil en dat is al een hele vooruitgang

Deze quote van Bertolt Brecht is leidend in al mijn activiteiten, of het nu individuele coaching, teambegeleiding of het geven van een workshop is. Ik ben ervan overtuigd dat af en toe even  stilstaan en afstand nemen cruciaal is voor een open mind. En daarmee neem je betere beslissingen, alleen al omdat je verschillende invalshoeken verkent.

Als je voor een workshop of individuele coaching bij mij komt, is dat ‘stilstaan’ een eigen keuze. Je voelt dat het waardevol voor je is en bent bereid daar in te investeren. Op mijn mooie locatie in Galder kom je haast als vanzelf al in de vertraging, alleen al door bovenstaand bordje bij de oprit.

Maar nu staat de wereld ineens noodgedwongen stil, de mensen in vitale beroepen uitgezonderd. En dan is het interessant om te zien wat er gebeurt.

In eerste instantie lijkt het alsof we massaal vertragen. Maar ik zie eigenlijk iets anders; we zijn vooral massaal in de oplossing geschoten. Alles wat niet meer ‘live’ door kan gaan, gaat online. We zijn in korte tijd meesters geworden in het gebruik van Zoom en Teams, en bellen via Facetime met onze (groot)ouders. Fantastisch natuurlijk, dat aanpassingsvermogen, dat snelle schakelen en die inventiviteit. Maar met vertragen heeft het niks te maken.

Er is altijd een andere kant, een kant die zich pas laat zien als je stil staat. De mooie metafoor van het omgewoelde water is nu heel toepasselijk: zolang je met een stok in het water roert en in de bodem prikt, blijft het troebel. Pas als het water echt stil staat, kun je tot de bodem kijken.

Ook al zijn veel van mijn activiteiten uitgesteld, ik wil graag blijven inspireren. Overigens is mijn locatie in Galder groot genoeg om voldoende afstand te houden, dus je bent nog steeds van harte welkom voor een individueel gesprek als dat goed voelt.

Maar goed, voor nu even wat stof tot nadenken, hopelijk is het waardevol voor je.

Theory U, een procesmodel voor diepgaande verandering, is bij uitstek geschikt om naar deze tijd te kijken. Het model is gebaseerd op het inzicht dat alles met elkaar verbonden is, en bestaat uit 7 stappen. De eerste fase in het model heet ‘downloaden’. Het is de fase waarin we snel handelen en interpreteren vanuit onze automatische piloot. We zoeken naar de bevestiging van ons eigen gelijk en hebben snel een oordeel. We schieten vaak direct in de oplossing door meteen in actie te gaan. Het is de ‘if nothing goes right, go left’-houding die ik nu overal om me heen zie.

Wat nu als je eens stopt met ‘downloaden’? Eens stopt met meteen in de actie te gaan? En in plaats daarvan jezelf toestaan het even niet te weten?

Bewustwording, stilstaan én bereid zijn je open te stellen voor andere invalshoeken zijn daarvoor cruciaal. We worden nu uitgenodigd te ‘zijn’ in plaats van te ‘doen’. Dat is niet makkelijk, want we zijn zó gewend om te handelen. Maar vergeet niet: we zijn human beings, geen human doings

Dit fragment van een gedicht van Ruth Bebermeyer kan wellicht ook helpen; het laat mooi het verschil zien tussen ‘waarnemen’ en ‘interpreteren/oordelen’:

I’ve never seen a lazy man, by Ruth Bebermeyer

I’ve never seen a lazy man;
I’ve seen a man who never ran
while I watched him, and I’ve seen
a man who sometimes slept between
lunch and dinner, and who’d stay
at home upon a rainy day,
but he was not a lazy man.
Before you call me crazy,
think, was he a lazy man or
did he just do things we label “lazy”?

Het hele gedicht kun je hier lezen.

Deze tijd vraagt meer dan ooit om een andere kijk. We bevinden ons in woelig water.

De vraag aan jou is: kun je wachten tot het weer helder wordt?

Geen reactie's

Geef een reactie