Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg

Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg

Iedereen coachte al met paarden en een koe wilde ik niet

 

Enige tijd geleden las ik een artikel over de groei aan coaches. Iedereen wordt of wil een coach, was de teneur. En wat gebeurt er in een overvolle markt? Dan wordt de druk om je te onderscheiden groot. Zo groot dat niets te gek is, lijkt het wel. En zo kan het dus gebeuren dat er iemand is die coacht met ezels. Tsja.

Nu heb ik sinds kort een prachtige werkruimte in het buitengebied van Breda. Hier lopen dagelijks schapen en geiten voor mijn raam voorbij. Even schoot het door me heen: schaap-coaching? Om bijvoorbeeld kuddegedrag inzichtelijk te maken? Of coaching met geiten, vanwege hun nieuwsgierigheid? De link naar het verruimen van je blik, een geliefd thema van mij, is dan snel gemaakt😉.

Maar even alle gekheid op een stokje. Dit soort zaken zijn allemaal ‘buitenkant’. En dat is nu net waar het volgens mij niet om draait. Een coach is in mijn visie iemand die geen antwoorden heeft en vooral vragen stelt. Die met aandacht luistert en daarmee de gecoachte helpt het antwoord in zichzelf te vinden. Die zaken van verschillende kanten belicht, om zo tot een diepere laag door te dringen.

Wat doe ik dan wel, als ik geen schapen inzet tijdens mijn coaching? Nou, gewoon. Vragen stellen dus. Aandachtig luisteren. En nog meer vragen stellen. Omdat dát volgens mij het enige is dat werkt. Het gaat namelijk om jou. Niet om mij.

Overigens zeg ik ‘gewoon’, maar ik realiseer me terdege dat het helemaal niet zo ‘gewoon’ is. Want wanneer had je nou voor het laatst een goed gesprek? Waarin er écht naar je geluisterd werd, zonder dat je de indruk had dat je gesprekspartner vooral zat te wachten op het juiste moment om zijn of haar eigen ervaring in te brengen? Precies…

Dat is dan ook exact wat veel ‘coaches’ doen: advies geven. In het artikel stond letterlijk: de groei van het aantal coaches wordt mede veroorzaakt door ex-managers die advies geven vanuit hun eigen ervaring. Zij praten graag over zichzelf en over hoe zij bepaalde problemen hebben aangepakt. Een zwakke vorm van interventie volgens de hoogleraar die in het artikel wordt geciteerd. Daar kan ik het alleen maar hartgrondig mee eens zijn.

Dus. Heb je behoefte aan een goed gesprek? Even in een rustige omgeving (tussen de schapen en geiten…) opladen?  Sparren over zaken waar je in je eentje niet uitkomt? Of die je voor je uitschuift onder het mom van ‘druk’?

Bel, mail of app me dan voor een afspraak, of kijk eerst even hier voor meer informatie.

Disclaimer: pasklare antwoorden garandeer ik je niet. Wél verdieping, inzicht en nieuwe energie!

Tot binnenkort?

3 Reactie's
  • Jannie
    Geplaatst op 17:02h, 29 januari Beantwoorden

    Interessant artikel met veel overtuiging. Goed gedaan Sylvie!

  • Catelijne
    Geplaatst op 15:10h, 04 juni Beantwoorden

    Goeie Sylvie! Ze zorgen overigens wel voor een mooi uitzicht, die schapen bij jou 😉

Geef een reactie